Ett nytt Rwanda?

image405
Bilden från DN.se.

Igår på en tidningsframsida kunde man beskåda en arg man i Kenya. I sin hand höll han en machete, och i bakgrunden rådde kaos. Rubriken informerade om nuläget i Kenya.Hittills har 900 dödats och folkgrupper hetsar varandra till hat.
Jag läste precis en artikel om hur en mobb tände eld på en kyrka där kvinnor och barn hade sökt skydd. Jag läser om hur en man misshandlats med bland annat machete av ett gäng män, varav en varit hans vän och granne.

Jag får omedelbart Rwanda i åtanke, där Tutsierna och Hutuernas hets ledde till slakt på gatorna. De dödade varandra på grund utav korruption och rädsla, men deras dödande var också ett resultat utav hat.

Vad gör att en människas förnuft övergår till hat?
Vi vet aldrig hur vi skulle agera i sådana extrema situationer som de flesta av oss i denna del utav världen slipper genomlida. Jag kan inte med säkerhet säga att jag skulle ha agerat annorlunda än de i Rwanda, eller de som är i Kenya i detta nu. Jag känner en övertygelse om att jag aldrig skulle låta mig hetsas till mörda eller misshandla någon annan, men det beror på att jag lever väldigt tryggt här i Sverige. Hade jag levt som dem ifrån början så vet jag ju inte vad som hade blivit av mig.

Det är det som är så oerhört obehagligt. Hur vi människor kan formas och hjärntvättas. Hur vi kan bli så totalt likgiltliga inför den smärta vi kan orsaka andra.
Det är så lätt att tala om folkgrupperna i Kenya som om alla i en folkgrupp är densamme. Men varenda en är en individ som genomlider någonting just nu, någonting som spårat ur totalt redan. Och här sitter jag och bekymrar mig för en redovisning jag ska hålla, och pratar om hur jag hatar det dåliga vädret.

Det behövs fortfarande perspektiv.


While we're on memory lane

Kom att tänka på en kommentar jag fick på skolan för något år sedan. Möjligt att det var vintern i ettan, men hur som helst minns jag tillfället väl. Jag var i en såndär period där man skulle föredra att ha en påse över huvudet och, men helst av allt vill man ligga kvar i sängen och slippa se sig själv. De irriterande röda områdena i ansiktet, de torra nariga händerna, det svårskötta håret och påsarna under ögonen kändes bra mycket mer påtagliga.
Hur som helst hade jag just denna morgon klivit upp i positiv anda. Jag hade nyfärgat hår och jag kände mig faktiskt rätt fin. Så jag klev leendes genom korridoren mot mitt skåp och på en bänk till vänster sitter tre stycken tjejer.

När jag går förbi tystnar de till lite och man vet att det är då de granskar. Jag hinner knappt passera dem innan en utav tjejerna utbrister
- Gud vad äckligt! Såg ni hennes händer? Hon såg brännskadad ut!
Eftersom att jag i den perioden kunde liknas vid ett skrämt lamm eller möjligtvis en feg sate så sa jag ingenting till henne.

Men det jag funderar på såhär i efterhand är om hon hade sagt samma sak om jag faktum varit brännskadad? Och trodde hon inte att jag hörde? Hade hon dessutom vetat den riktiga orsaken till mina torra händer, hade hon fortfarande vågat uttala sig?

Härligt med frispråkiga människor!


Konversation med min fotolärare

Han: Vad går du för linje?
Jag: Jag går Sam.
Han: Jaha, och vad läser du för ämnen som är speciella?
Jag(oförberedd på frågan): Ehm. .jag vet inte rikigt..
Han: En äkta samelev alltså. ha ha!

Grr.

Övningskörning, premiärrunda

image404
Mitt lilla övingsoffer är en Aygo

Nu har jag raidat runt bakom ratten för första gången! Och det gick över förväntningarna, minsann. Jag trodde bara att vi skulle gå igenom lite grunder och att jag skulle få starta bilen några gånger, så döm min förvåning när pappa säger "rulla på lite du". Jag körde gasen i botten(det var inte meningen), råkade släppa kopplingen och fick motorstopp. Sen försökte jag igen och då gick det galant, så jag svängde runt som en idiot på den där parkeringen. Pappa satt tålmodigt och instruerade medan jag körde runt i cirklar runt lykstolpar och gasade på raksträckorna. Från och till parkerade jag och övade på att bromsa pch starta upp, och bara fför att jag var så duktig fick jag lägga i tvåans växel också.

Finast var dock när jag fick motorstopp så bilen skuttade och jag kom åt tutan. De var harmoni, det var elegans.

Det blir till att boka uppkörning redan nästa vecka tror jag bestämt.

A night at the 80s

Jag och Precious var peppade på att pröva 80s, så vi drog med oss tre grabbar och laddade för att dansa till åttiotalshits med sköna människor. Och det var verkligen sköna människor, men DJ:n missbrukade sin post fatalt. Det finns hur mycket soft musik som helst från den gamla goa tiden men han envisades med halvsega halvhits för det mesta.


Klicka för större ya'lls.

Men vi hade kul ändå. Vi hittade en scen vid dansgolvet som grabbarna inte var sena att hoppa upp på, så vi shakeade loss en bra stund. Det var dock helt galet kvavt och varmt vid dansgolvet, så det hade blivit betydligt mindre dans om det inte vore för fläkten precis ovanför scenen. Phew!

"Tja, ska vi hem till dig eller mig?". När det kom fram en kille till mig och sa så igår så fick jag bara ur mig ett Hej då med ett rätt svalt leende. Men jag finner det väldigt roande i efterhand. Nu har jag äntligen fått en av de där raggninsreplikerna jag knappt trodde någon körde med på riktigt. Trodde det var en myt, undrar om det någonsin har fungerat?

På nattbussen hem träffade vi dessutom på en riktigt fin kille. Han var i telefon med sin tjej och de hade pratat i en kvart ungefär. De satt och diskuterade någonting och han blev alltmer irriterad för att han verkade vilja avsluta samtalet. Och då kläcker han ur sig kommentaren värd en Boyfriend of the year award:
"Kan vi inte prata om det här nästa helg? Min kebab kallnar."

Det är kärlek.

Heath Ledger hittad död

Jag vet. Han var en kändis, och jag har givetvis ingen som helst relation till honom personligen. Men när en ung, välkänd skådespelare dör känns det bara väldigt plötsligt. Speciellt när det är en av de som jag inte kopplar till droger och missbruk, utan snarare till en fin karriär.

image399

Har alltid tyckt om honom i En riddares historia och Patrioten. Jag tyckte han verkade sympatisk helt enkelt och det är chockerande att han misstänks ha tagit en överdos. Någonting är väldigt fel med Hollywood..

Vila i frid.

Inga hämningar

Jag tror det bli temat som präglar det nya året.
Jag känner för att göra någonting galet.  Någonting oväntat.
För jag börjar inse mer och mer nu att det spelar ingen roll för någon annan vad jag gör, i slutändan är det bara jag som verkligen bryr mig. Folk som klagar vill bara ha någonting att klaga på.


:)

Liiite ur fokus

Jag har bara en endagslins kvar nu, en högerlins. Misslyckas jag när jag ska sätta i den imorgon(exemplvs tappar den på golvet) så måste jag stanna hemma från skolan. Mitt enda alternativ utöver det skulle vara att gå till skolan med glasögonen fasttejpade på ansiktet, eftersom att de är tradiga och ramlar av hela tiden.

Just nu har jag dessutom bara högerlins i ögat och min värld är delvis suddig, delvis skarp.

Note to self: Kom ihåg att beställa nya linser i tid nästa gång dumbass.


En speciell utgång

Igår var en ganska flummig kväll. Den inleddes hos Berthine där det förades och umgicks, sedan lämnade vi huset och begav oss in mot stan i blåsten. Vi var elva pers och hade tänkt försöka ta oss in på Marie Laveau, men vi gav upp på grund av den långa kön. Medan vi väntade blev vi dock bjudna på chips utav Emma Johansson(bild från stureplan.se) som var med i första Top Model. Med risk för att verka kändiskåt, så var det faktiskt kul att se henne i verkligheten, hon ser ut som en porslinsdocka. Hon förklarade för oss att hennes underhudsfett sitter i brönen och insisterade på att vi skulle ta mer än ett chips.



Sedan lotsade vi oss runt på söder i hopp om att hitta ett kul ställe från 18. Misslyckades. Gick till donken där alla antagligen åt en aning för mycket. Mötte upp en vän på Friday's i kungsträdgården en kvart innan stängning och hamnade slutligen på Candy. Det blev dans men jag blev också skälld på av en säkerhetsvakt(förståeligt med tanke på vad jag gjorde, eh) och fick stå ute och frysa en stund som straff.
Allt som allt hade jag kul, lite kaos får man räkna med.

Saybia - The day after tomorrow

Hade jag varit kär så hade den här låten förstört mig, den är verkligen fin.

LÄNK till videon på youtube.

They say that I'm a fool
for loving you deeply
loving you secretly

But I crash in my mind
whenever you are near
getting deaf, dumb and blind
just drowning in despair

I am lost in your flame
it's burning like the sun
and I call out your name
the moment you are gone

Please tell me why can't I
breathe when you're near me

breathe when you're close to me


Tillägnat de som gör livet bra

På senare tid har det bara blivit mer och mer uppenbart hur obeskrivligt lyckligt lottad jag är.

Jag har tryggheten att alltid, oavsett när, ha vänner som lyssnar på mig. Vänner som förstår och som vill hjälpa. Som inte ifrågasätter varför jag är ledsen och som aldrig har klagat de många stunderna då jag behövt prata av mig. Det betyder så oerhört mycket att sådana fantastiska människor tycker om mig för precis den jag är.

Jag är så bortskämd med fina kommentarer från underbara, intelligenta, roliga människor som får mig att må bättre i tunga stunder och lyser upp de redan bra stunderna ytterligare.

Jag hoppas att jag ger tillbaks lika mycket till er som det ni ger till mig. Ni är så ovärderliga, glöm aldrig någonsin det. Ni gör mitt liv till ett bra liv. Jag vet att den här meningen kan tyckas utnött men när jag säger att jag inte vet vad jag skulle ta mig till utan er så menar jag det innerligt.

Tack.


Kära nittiotal



Musiken och videon.

I mean wow. 90-talet var 1900 talets särbarn.

Oroväckande? Yes.

Januari 2008.

När jag tittar ut genom fönstret ser jag vår. Solen skiner och ingen snö ligger kvar på marken. Det är plusgrader och jag förväntar mig att höra fågelkvitter vilken sekund som helst nu.

Häromdagen snöade det i Bagdad.

Alldeles förtjusande

image395Idag mår jag mycket bättre än gårdagen. Och inte blir det sämre av att jag för tilfället har sällskap vid datorn. Lilla Lucifer sitter på min axel och övervakar uppmärksamhet precis allting jag gör, samtidigt som han med jämna mellanrum drar i mitt hår eller tuggar på mitt linne.

(Ibland måste jag dock säga ifrån, eftersom att han inte förstått ännu att hans näbb är ganska vass och att han därför inte bör tugga på mig. Han fattar såklart inte vad jag säger utan fortsätter efter två sekunder.)

Nu flög han för övrigt iväg för att jag peta på honom när han bet mig. Han har lyckats riva upp märken på min vänsteraxel efter att ha traskat runt med sina vassa klor.


Note to self: Täck axlarna med någonting nästa gång du tänker ha en fågel med dig. Aj.

She gave me colours, true bright colours

image393



När jag ser den här bilden från
Mikas.se så vill jag genast springa till Makeupstore och köpa en riktigt gul ögonskugga. Sen skulle jag inte kunna förverkliga en sminkning som denna i dagsläget, men med lite övning kanske jag skulle lyckas med någon variant på temat. Har fastnat för starka färger i allmänhet men med en viss förkärlek för starkt gul.


Min dygnsrytm är fantastisk.

Gick och la mig 22.
Vaknade plötsligt 01:28.

Somnade aldrig om. gav upp för en stund sedan, efter timmar utav stirrande i taket och diverse totalfalerade sömnknep. Min första skoldag kommer få genomgås i något slags halvläge.

Men med tanke på att jag en vanlig natt de senaste två veckorna skulle ha gått och lagt mig för en stund sedan, så är det inte så konstigt kanske. Haha, great..

så vad händer idag?

image392Well mina kära vänner. Mina lack of updates beror helt enkelt på att min hjärna går i högvarv just nu och jag vet inte riktigt vart jag ska börja eller avsluta. Det gör den förvisso ganska ofta men jag har trots det ännu ej lärt mig hur det ska hanteras. Tips? Lobotomering kanske? Vaselin? Skruvmejsel..?

Idag ska spenderas med lite mentala förberedelser inför skolan imorgon. Jag känner inte att det är jobbigt att vara i skolan, men jag känner att jag kan ha tappat flytet vad det gäller skolarbetet. Vilket är högst negativt på alla sätt och vis, så den här veckan måste en ansträning ske.

Hoppas ni har det underbart. Jag borde egentligen springa ut och fotografera så att min fotolärare har något att titta på imorgon men det är kallt och grått ute så.. näe.

Fotoskörd

     

Jag hade som mål att ta lite härliga porträttfoton på Bella, och hon var tålmodig i kylan. Efter en stund kunde varken hon elle jag känna av våra fingrar, och våra näsor var alldeles röda(vilket fö övrigt blir jättehett på bild). Men det var värt det för vårat tålamod resulterade i en hel del härliga foton. Seriösa som oseriösa, men här bjuder jag på de seriösare för tillfället.


   

Dagens outtie(bokstavligen och det var svinkallt)

image378
Flanellskjorta, K-rauta Blåkläder
Linne, Vero Moda
Shorts, ginatrciot
Strumpor, Lindex
Stövlar, belle shoes
Halsband, H&M Divided

Jag och min käre vän Bella var ute och fotade lite med min lånade Nikon D40 idag, ovan kommer ett inlägg med mer foton men här tänkte jag presentera min klädsel idag.

  

The Assassination of Jesse James by the coward Robert Ford

image377Den här filmen med Brad Pitt och Ben Afflecks bror Casey Affleck i huvdrollerna var helt okänd för mig fram tills igår då jag och Emma bokade biljetter. Nu kan jag inte vara annat än glad över att det blev just den här filmen under torsdagens biobesök.

Brad Pitt riktigt bra i rollen som den jagade och beundrade Jesse James, men det är ändå inte det som gör att det var värt 2 ½ timme. Det är det vackra, genomtänkta bildspråket. De lugna och fridfulla färgtonerna. De detaljrika närbilderna, och miljöera som är perfekt kyliga för känslan i filmen. Dessutom är musiken mycket vacker och passar filmen betydligt bättre än soundrtrack ofta gör.

Handlingen kretsar kring ett psykologiskt krig mellan Jesse och hans män, som slutligen resulterar i hans död. Under filmens gång följs vi utav en berättarröst, så emellretid känns det nästan som beskåda det man föreställer sig när man läser en bok. Jag har aldrig sett en film gjord på riktigt samma vis som denna.

Se den och njut. En fröjd för ögat helt klart, i och med det så är det inte handlingen jag är fängslad utav såhär i efterhand.

SE TRAILERN HÄR

Simon and Garfunkel

image376

The Boxer,
Sound of Silence,
Bridge over Troubled water





Jag har växt upp med den här musiken, men det var först i våras som jag tog reda på vilka de är. Tidigare har jag mest känt igen deras melodier men inte kunnat placera dem. Så slog det mig att pappa brukade sätta sig vid farmors piano när jag var yngre och då spelades ofta just Bridge over troubled water.
En annan låt jag minns mycket väl är The Boxer, men jag minns inte varför den har fått mig att se tillbaks till min barndom. Idag har den fått en ny innebörd för mig; att åka i de Italienska bergen med hörlurarna i öronen, omgiven av fantastiska böljande vyer. Jag upplevde det i somras när vi bodde i Toscana och utsikten vi passerade varje dag i kombination med musiken gav mig en känsla jag inte kan ta på riktigt.

En fantastisk känsla för stämning har de, Simon and Garfunkel. Och vissa dagar rär det precis den känslan jag söker.


Mitt nyårsfirande

image365

Både start och avslutning på det nya året blev riktigt lyckat. Det var jag och alla goa vänner på bilden ovan som samlats för att ha det kul, och det hade vi verkligen. Det blev en kombination utav sällskapspel, musik, champagne, dans, fyrverkerier, (vodka&öl), runtspring och en himla massa skämtande om både irrelevanta och mindre relevanta saker.. Ja precis, ingenting vettigt egentligen.

Det var lovely. Och det resulterade i över 350 bilder, här följer ett någorlunda slumpat urval för att sammanfatta kvällen. 

 
          

Hoppas ni hade ett fint nyår!

P.S Mina ädla tjejkompisar på bilderna, Jenny och Bella, har också bloggar. Check em' out!

Nyårsklädsel

image364

Pennkjol, ginatricot
T-shirt, julklapp
Strumpbyxor, H&M
Pumps, Din Sko
Armband, Åhlens

Till detta hade jag svart eyeliner, guldögonskugga och lite lätt rouge.