Vi är redan påväg

image329
Föreställ er en plats som en gång i tiden hade goda förutsättningar för ekologiskt och mängskligt välmående. Men på grund av för hög använding av fossila bränslen har det skett en höjning av medeltemperaturen.
Det här har lett till en 7 meters höjning utav havsytan, översvämningar, orkaner, och torka. Alla dessa orsaker har tvingat hundratals miljoner människor på flykt från sina hem. Det är stor brist på mat och dricksvatten och ökad sjukdomsspridning och epedemier har drabbat flera större områden. Människor dör och artmångfalden bland växter och djur har reducerats kraftigt.

Det här kan bli våran eller nästa generations framtid. Jag har målat upp ett skräckscenario som i dagsläget inte är omöjligt.

Vi har inte någon tid över, det finns inget utrymme för att vänta eller ifrågasätta.
Diskussionerna och debatterna kring klimatet är intressanta. Det diskuteras hejvilt om ekonomiska aspekter och praktiska problem. Det övervägs och funderas, som om vi egentligen har något val. Som om vi kan låta bli och bara fortsätta som vanligt i all evighet.
Oavsett hur ekonomin kommer drabbas så är det inte viktigt i jämförelse. Jag menar självklart inte att vi ska släppa allt och sluta leva; då är det ju ingen mening med att kämpa. Men om vi sätter miljön i första rum och anpassar oss efter det så kommer vi kunna bygga upp en hållbar utveckling istället för det vi har idag.

Först sa forskare att vi har femtio år på oss att genomgå en förändring, på senare tid har det framgått att det snarare handlar om 10-15 år. När forskarna slog larm med dessa nya siffror uppmärsammades med några artiklar och framsidor i tidningarna.  Dagen efter var det som om ingenting hade hänt och löpsedlarna pryddes än en gång av skandaler och skvaller.
Vart ligger våra prioriteringar?

Människan har alltid varit egoistisk, det är helt enkelt så vi fungerar. I dagsläget handlar det främst om vi i -länderna som faktiskt är väl medvetna om problemet vi har gjort oss skyldiga till. Vi är också medvetna om att vi kan förändra, men vi ser hellre till våran egna bekvämlighet och skjuter upp problemet lite till.
Men vänd på det hela. Fortsätt tänka egoistiskt! En frisk miljö är en förutsättning för att vi ska kunna leva vidare, alltså gynnar det oss när vi hjälper miljön.
Var egoistiska på rätt sätt.

image330

Föreställ er en plats med väl utnyttjade förusättningar för ett ekologiskt och mänskligt välmående. Här delar miljarder individer på samma plats. Det råder en artmångfald och resurserna räcker till alla.
Det här kan bli våran eller nästa generations framtid.
Det gäller bara att vi förstår det nu och inte senare.


Lust att kommentera?
Postat av: Isabella

Riktigt bra inlägg som vanligt precious. Dina litterära talanger och din passion för miljön är alltid lika beundransvärda. Keep up the great work!

Postat av: A

Tack så mycket precious det värmer!

2007-11-02 @ 13:11:31
URL: http://youbroughtmemybisquit.blogg.se
Postat av: Amanda

Extremt bra skrivet! Önskar dock att det kunde nå ut till alla idioter som faktiskt fullständigt skiter i det här.

2007-11-03 @ 01:16:37
URL: http://isolated.blogg.se
Postat av: A

Tack så mycket. Det önskar jag också, verkligen.

2007-11-04 @ 11:55:48
URL: http://youbroughtmemybisquit.blogg.se

Tyck till här:

Nickname:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

Bloggadress:

Kommentar:

Trackback